Sterren

Informatie zo snel als het licht

Home De zon Gebruik HTML en CSS

Is de zon een ster?

zon Beeld je in. Je ligt in een grasveld ver van de grote steden en dorpen af, te kijken naar alle sterren. In de hoop dat je misschien wel een ander sterrenstelsel ziet of dat je een vallende ster ziet. Al die sterren die je op dat moment zal zien, al die sterren zijn eigenlijk gewoon zonnen. Net als onze zon zijn alle andere sterren heel erg warm. Alleen is onze zon net een tikkeltje groter dan de andere sterren, ook staat de zon ook dichter bij onze aarde waardoor we de zon zo fel en groot zien. Sterren zijn eigenlijk grote gasballen in de ruimte die branden. Net als onze zon.


De structuur van de zon

structuur van de zon Afgerond weegt de zon ongeveer zo’n 1.989 x1030 kilogram, dit is ook wel beter bekent als 1.989.000.000.000.000.000.000.000.000.000 kilogram. De diameter van de zon is afgerond 1,393 miljoen kilometer. De zon is niet een vaste of vloeibaar object, echter is de zon in een plasmatoestand. Dit wil zeggen dat de zon bestaat uit gassen die continu worden omgezet naar plasma.
In de kern van de zon is de dichtheid van de zon samen met de temperatuur van de zon zo hoog dat er fusiereacties ontstaan. Op dat moment strekt de kern van de zon zich uit tot ongeveer een kwart van de straal. De temperatuur van de zon is in de kern zo ongeveer 15 miljoen Kelvin. Daar worden door de fusiereacties zo ongeveer 700 ton aan waterstof omgezet in ongeveer 695 ton helium per seconde.
Wil jij meer leren over de structuur van onze zon? Klik dan hier om meer te weten te komen over de structuur van onze zon.


Gele Dwerg

Gele Dwerg De gele Dwerg staat ook wel beter bekent als een Hoofdreeksster type G. Dit maakt onze zon ook een hoofdreeksster type G. Dit wil zeggen dat een ster met de spectraalklasse G op de hoofdreeks staat van het HertzsprungsRusselldiagram. De spectraalklasse is een indeling die gebaseerd is op de kleur van een ster en het spectrum van het uitgestraalde licht. Een gemiddelde ster van dit soort heeft een levensverwachting van ongeveer 10 miljard jaar. Als de hoofdreeksster type G al haar waterstof in helium heeft omgezet dan veranderd deze ster in een rode reus en zal de ster enorm uitzetten. Na een langere tijd zal deze ster weer veranderen in een witte dwerg en dan is de begintemperatuur ongeveer 100000 Kelvin. Vanaf dit moment zal de ster langzaam afkoelen tot het een zwarte dwerg is.